Állok a reefen ...és azon gondolkozok vajon mit kellene máshogy csinálnom. Már egy hete horgászunk a Maldiv szigetek távoli atollján, legyezve szeretnénk, legalább egyetlen GT-t fogni. Jóformán folyamatosan horgászunk a világ egyik leggyönyörűbb helyén, sem a strandolásra, sem a búvárkodásra nem pazaroljuk az időt, nem szeretnénk elmulasztani a potenciális szituációt. Guvad a szemünk úgy meredünk folyamatosan a hullámokra, de normális méretű halat nagyon keveset látunk és azt is általában menekülés közben, miután már észrevett minket. Reménytelen és frusztráló a helyzet.

Második túrám ez már itt, az elsőn is csak egy akasztásig jutottam, de most sokkal jobban felkészültünk. Az elvárásokat is lejjebb adtuk én azzal is elégedett lennék ha naponta egyszer GT-re tudok dobni. Bő egy hét folyamatos próbálkozás után viszont a legyes GT egyre reménytelenebbé és még inkább megbecsülté válik.

Vajon ezt a túrát is GT nélkül zárjuk? Ezen morfondírozok amikor egy nagyobb hullám lesodor az ingatag, csúszós korallról. Nadrágom kiszakad, sípcsontom vérzik de legalább a bot nem tört. Sebaj, úgyis megjött a hajó értünk. Körbekérdezem a többieket, ma sem fogtunk GT-t.

Hullámok és mindenhol korall. Ez a reef

Advertisement

Korall sziget. A kép tetején jól kivehető a reef vonulata
A kis szigeteken hemzsegnek a gyümölcsevő denevérek

Advertisement

A korallgyűrű belső oldalán csendes, kristálytiszta volt a víz
Bevetés előtt. védve az extrém erős UV sugárzástól

Advertisement

Naeem polipra vadászik. A kezében lévő flakonból vegyszert fecskendez az üregbe, ettől kibújik a polip
Elhagyatott kis beach. Sajnos kevés idő maradt a pihenésre a horgászat mellett

Advertisement

Miért pont a GT?

A GT vagyis Giant Travelly (Caranx Ignobilis), nemrég került a legyezőhorgászok látókörébe. A 80-as években kezdtek rá legyező felszereléssel próbálkozni ám az akkori felszerelés nem volt alkalmas nagyobb méretű GT-k megfogására, szakadt a zsinór, törtek a botok és a horgok. A GT még tengeri viszonylatban is elképesztően brutális. Robusztus, buldogszerű feje, magas, vastag testfelépítése, nagy méretű úszói olyannyira robbanékonnyá teszik amit nehéz elképzelni. Mozgását leginkább egy ide oda cikázó rakétához lehet hasonlítani.

Advertisement

Mindenre vadászik ami él és mozog. Megeszik a tintahalat, rákot, növendék teknőst és leszedi a madarat is. Elsősorban nagy kiterjedésű homokos terülteken (flat) és a korallzátony hullámverésében (surf) vadászik, sokszor csoportban. Borzalmas agresszivitását és gyorsaságát ebben a videóban figyelhetjük meg.

A technika fejlődésével, az erősített magú zsinórokkal és modern legyezőbotokkal már lehetségessé vált a nagyobb példányok megfogása is, így a Giant travelly hamar felkerült a top 3 műlegyes trófea közé. Számtalan horgászturizmussal foglalkozó iroda kínál utakat, aranyáron.

Advertisement

Tavaly szakirodalma is megjelent végre és sorra születnek a jobbnál jobb filmek is.

Fail to prepare = prepare to fail

Néhány fontos tanács ha legyezni akarunk GT-re.

  1. Felszerelésben nincs kompromisszum! Bármilyen hiba, gyenge láncszem a fárasztás első 10 másodpercében elő fog jönni. 10-12 osztályú bot, megbízható fékrendszerű orsó, 300 m backing, 80-100 lb shock tippet. A GT előszeretettel rohan bele a korallba, ilyenkor szakadhat minden. A felszerelés minden erejével meg kell próbálni megállítani de ez a mozdony lendületével rohanó GT-nél nem egyszerű.
  2. Dobás. Pontosan, gyorsan és jól kell tudni dobni, hiba nélkül. Mindezt erős szélben. A GT hirtelen tűnik fel a semmiből, azonnal fel kell mérni merre tart és késedelem nélkül elé dobni. Nem rá mert akkor elriad, elé 15-20 m-re.
  3. Elvárások. A legjobb desztinációkon is jónak számít a 2-3 esélyes szituáció naponta, ezeket kell kihasználni. Aki ennél többet vár el és könnyebben szeretne halat fogni, annak nem való ez a fajta horgászat. Nem szabad bedőlni a neten keringő rengeteg képnek, még a legdrágább túrákon, a legjobb helyeken sem fog minden horgász halat. Minden léggyel fogott GT győzelem és megéri az ünneplést!

Advertisement

Fontos a kompromisszummentes felszerelés
Néhány megviselt de működő GT streamer. A nagy méretű szem esszenciális volt, ez váltotta ki a kapóreflexet.

Advertisement

Maga a horgászat is teljesen más mint amit eddig csináltam. A horgászidő 90%-a koncentrált figyelemmel telik. Kiválasztani a megfelelő korallt, ami elég stabil, hogy felálljunk rá, nincs közel a pályához amit dobni akarunk és nincsen előtte olyan mennyiségű korall ami lehetetlenné teszi a horgászatot. Mint egy gém kell fürkészni a vizet merre tűnik fel a hal. Hamar rájöttem, hogy jobb egy irányba nézni, nem ide oda pásztázni a látómezőt. A nap mindig hátulról süssön.

A borús idő nagyon megnehezítette a horgászatot. Szinte lehetetlen észrevenni a halat így a hullámzásban.

Advertisement

Ha halat látunk akkor dobunk csak, a blind castnak nincs értelme, csak elzavarjuk a mozgással a halakat. Rendkívül frusztráló, hogy a halak nagy része még így is előbb szúr ki minket, hiába vagyunk szobormerevek.

Fontos megérteni a hullámzás ritmusát. A halak a hullámban utaznak, kicsapódnak a korallra, majd vissza is térnek a hullámmal együtt. A rossz ütemben dobott zsinórt kidobja a hullám, sose szembe, inkább párhuzamosan kell dobni. A hullám utáni fehér, habos víz a legproduktívabb.

Advertisement

Közben szinte minden zavaró tényező előfordul:

  • Korall. Mindenhol. A legkisebb érintés is hosszan tartó gennyes sebet eredményez, folyamatosan beleakad a horog, rátekeredik a legyezőzsinór.
  • Szél. Általában erős szél fújt, sokszor viharos. És persze mindig szemből vagy oldalról. A nehézség mellett veszélyessé is tett a horgászatot.

Advertisement

Az oldalszél veszélye. Komoly műtétet kellett rögtönöznünk a reefen.
  • Hullámzás. Amellett, hogy nem jó ha ledönt a lábunkról, a lefejtett legyezőzsinórt is szinte biztosan összegubancolja. A várakozás hosszú perceiben folyamatosan menedzselni kellett zsinórt és még így is sok lehetőség meghiúsult a kialakult csomó miatt.
  • Teljesen ismeretlen pálya ez nekünk rengeteg olyan faktor játszik szerepet az eredményességben amihez lövésünk sincs: apály-dagály, levegő és vízhőmérséklet, szél iránya, erőssége, hold fázis, légnyomás, napszak, ég fedettsége (felhő vagy nap), nap iránya, áramlatok, halak vonulási útja stb. Minden nap más és ilyen rövid idő alatt nem tudtunk semmilyen törvényszerűséget definiálni. Egy jó guide nagymértékben növeli a GT fogás esélyét.

Advertisement

Ha sikerül a dobás, nincs más dolgunk mint a lehető legnagyobb sebességgel kell magunk felé húzni a streamert. Még ekkor is sokszor előfordult, hogy ide-oda cikázva minden oldalról megnézi a csalit, egészen a lábunkig kísérve azt.

Lassabban vezetett csalikkal szinte mindig lehetett groupereket fogni

Advertisement

Ilyen érdekes szerzetek is horogra akadtak
Emperor. A clouserek, gotchak változatos zsákmánnyal kecsegtettek, jól lehetett szórakozni velük.

Advertisement

Bluefin a turtle grass mezőn
Garfish - csőrös csuka. Vékony állkapcsában nehezen akadt meg a horog.

Advertisement

Ismét egy kuriózumhal. Trumpetfish szippantotta fel a rák utánzatot

És a végén... 

Egyedül vagyok az egész korall szigeten. Másfél órám van legyezni, utána jönnek vissza értem, addig Zsolt popperezik Naeemmal. Amikor kimegyek a reefre érzem, hogy ezúttal itt van a hal. Nemrég indult meg felfelé a víz és a halak nagyon aktívak végre. Cirkálnak, mozognak, hajtják a halakat, ezúttal mintha a szokásos óvatlanságukat is levetkőzték volna. Keresek egy szimpatikus korallt, nem túl közel a vízhez és lehúzok pár méter zsinórt. A 12-es bot van nálam, 100 lb fluorocarbon tippet végén pedig egy Bleeding Parrotfish fantázianevű, élénk kék színű papagájhal imitáció amit előző nap kötöttem.

Advertisement

Az egyik hullámba dobva komoly ütést kapok, a bevágás ül, a hal kirohan, húzza le a zsinórt a kezemből, majd az orsóról is. Átmegy egy korallon, behúzza a zsinórt a tövébe de szerencsére oda tudok gyalogolni, hogy kiakasszam. Bízom a felszerelésben ezért szigorúbbra fogom, kicsit birkózunk még, párszor kirohan de már fárad. Amikor közelebb húzom látom, ezüstös testét, megragadom a faroknyelét és kivonszolom a reefre. Kezemben az első legyezett GT! Sikerült! Boldog vagyok és úgy érzem sosem örültem még ennyire halnak. A hullámok csapkodnak, senki sincs a közelben, lövök róla pár fotót majd elengedem, nem akarom nagyon gyötörni.

Jobb képet érdemelt volna de ennyire tellett egyedül.

Advertisement

Nem mértem a halat de olyan 80 cm körüli lehetett.
Az elúszás pillanata. A nagyobb halak is kijöttek a sekély zátonyra, sokszor kilógott a testük és az úszóik a vízből.

Advertisement

Pistinek sikerült, megfogta a nagy GT-t! A kitartás, szerencse és profizmusa meghozta az eredményt.
Ez a hal az első dobás első méterében ütötte le a poppert. Nagyon egyszerű volt így halat fogni, de a legyezésnek is jót tett az önbizalom.

Advertisement

Tiger grouper. A japánok nagyon nagyra becsülik, rendkívül finom hal
White snapper igéző szemei

Advertisement

Fél napos horgászat alatt legalább 15 akcióm volt a nagy popperre
Bluefin travelly a számomra a legszebb tengeri hal. Nagyobb példányai elejtése a GT-vel vetekedő élmény. Kisebbekből jól lehetett fogni a nagyobbak ezúttal mély vízből popperre jöttek.

Advertisement

97 cm-es GT, 20 kg körül. Fárasztása öv nélkül, fizikailag is rendkívül megterhelő volt. Nem véletlenül járnak a popperezők edzőtermekbe a túrák előtt
Ezek kellettek:100-160 gr-os popperek, trollingozni pedig a Magnum

Advertisement

Nehéztüzérség bevetés előtt. Ezt a kék poppert leharapta valami ősállat, előtte majdnem kirántott a csónakból
Manitu kapitális csőrös csukája

Advertisement

Rövid reggeli trollingozás eredménye
Zsolt szép wahoot trollingozott ki. A házigazdánk szerint a wahoo a legfinomabb hal